ASP-Quality Support
ASP Quality Support

Introductie

Zaden zijn onmisbaar om de wereld te voeden en te kleuren.

Zaden hebben zeer uiteenlopende vormen, en zijn een van de meest fascinerende levende structuren
in de biologie.

• ze zijn de dragers van plantaardige genetische informatie,
• uit ieder kiemend zaadje groeit uiteindelijk een plant,
• zaden zijn droog in rust maar leven wel,
• zaden kunnen lang overleven,
• zaden kunnen eenvoudig worden getransporteerd en verhandeld.

Een goede zaaizaadkwaliteit is voor boeren en tuinders de basis voor een optimale oogst. De zaadleverancier moet hiervoor juiste keuzes maken tijdens zaadproductie, verwerking, behandeling en bewaring. ASP-Quality Support kan hen hierbij helpen met diensten en kennis.

Kieming

Kieming is een bijzonder en universeel proces, hoewel er verschillen bestaan in de optimale kiemcondities tussen plantensoorten.

Als zaden in contact komen met water, in combinatie met de juiste temperatuur en lichtcondities, start het kiemproces met een opeenvolging van wateropname, activatie van enzymen, membranen, DNA-reparatie en celontwikkeling.

Tijdens het kiemproces worden honderden genen geactiveerd en begint een cascade van fysiologische processen, waarbij ook factoren als temperatuur en bodemmineralen een rol spelen. Met kennis en begrip van deze zaadfysiologische processen kan de kieming technologisch worden geoptimaliseerd en de zaadkwaliteit verbeterd, zowel tijdens de zaadproductie als vlak voor de zaai. En die zaadtechnologie is een van de activiteiten van ASP-Quality Support.

Courtesy with permission, Laboratory of Plant Physiology, Wilco Ligterink.
Bronvermelding: Laboratory of Plant Physiology, Wilco Ligterink, met toestemming.

ASP Quality Support

Zaadfysiologische kennis

ASP-Quality Support bv gebruikt zaadfysiologische kennis voor het ontwikkelen van kiemverbeterende zaadbehandelingen, zoals priming, voor verbeterde en gelijkmatiger opkomst. Daarnaast ondersteunen we bedrijven met gedegen advies.

ASP-Quality Support bv wil als deskundige kennispartner en dienstverlener bijdragen aan het succes van haar klanten: de zaadindustrie, veredelaars, jonge planten bedrijven en telers, voor hun beste zaadproductie, maximale kiemkracht en eenvoudige verzaaibaarheid voor de optimale en uniforme opkomst van hun product: zaaizaden.

ASP Quality Support
ASP Quality Support
ASP Quality Support
ASP Quality Support